Премини към основното съдържание

Фестивал на театралните школи “Гледай Ти”

С официална церемония на 26 май 2023 г. в театър Хенд врати отвори първият по рода си фестивал на пловдивските театрални школи “Гледай Ти”. Организатори на фестивала са Ивомир Игнатов – Кени, основател на театър Хенд, Здравка Христозова, маркетинг и комуникации, фондация Ред Ноус. Фестивалът е подкрепен от Община Пловдив, представители на частния бизнес, Драматичен театър Пловдив и Държавен куклен театър - Пловдив. 

Идеята на фестивала е да се даде възможност за изява на всички младежки театрални школи (възраст 12+) на територията на град Пловдив, както и да бъдат запознати младежите и техните преподаватели с творчеството и развитието на своите колеги. Сред участниците в "Гледай Ти" се представиха театрална школа “Червени Носове” към театър “Хенд” с ръководител Иво Игнатов-Кени, "Театърът на Чарли” с ръководител Васил Караманлиев, ZiZi Art- школа по рисуване и актьорско майсторство с ръководител Милен Николов, театрална къща “Шарж” с ръководители Захарина Тонева и Георги Димов, учебен сатиричен театър „Европа зад кулисите“ при СУ „Пейо Яворов“ гр. Пловдив с ръководител д-р Танчо Агушев, театрална школа “Арлекин” към театър “А’парт” с ръководител д-р изк. Сашо Петков, Театрална школа “Чарли” с ръководител Ваня Паликопова и НГСЕИ - специалност "Актьорско майсторство". Стотици пловдивчани и гости на града споделиха празника на младите в театъра и посетиха спектаклите на театралните школи в рамките на съпътстващата програма от 29.05 до 2.06 в театър “Хенд“.

В рамките на три фестивални дни възпитаниците на най-изявените театрални школи в Пловдив представиха своето творчество и получиха ценна информация за бъдещото си професионално развитие по време на организираните творчески работилници, допълнителни образователни активности, професионални срещи и дискусии с представители на НБУ, ПУ, Artvent, кастинг платформата Smart Cast и други. 

Младите театрали слушаха с интерес презентацията на специалността "Актьорско майсторство за драматичен театър" в ПУ от доц. д-р Валерий Пърликов, който постави акцент върху кандидатстудентската кампания, подготовката за изпита и признаването на изпитната оценка от ЗДИППК, професия “Актьор”, специалност “Актьорство за драматичен театър” на училищата по изкуства в страната, за равностойна на оценките от приемните изпити в същата специалност към катедра “Естетическо възпитание”.

С редица интересни примери от над 20-годишната си практика в рекламата и киното се включи и кастинг режисьорът Йордан Йосифов, основател на специализираната платформа smartcast.bg.

Среща на млади театрали със създателя на платформата smartcast.bg Йордан Йосифов

След като запозна младежите с дейността на платформата и нейната основна цел - да свързва артистите със създатели на рекламна и медийна продукция, г-н Йосифов им даде конкретни препоръки как да се подготвят за кастинг, как да се представят успешно по време на кастинг, какви снимки и видео презентация е добре да имат в своето портфолио и ги насърчи да продължават развитието си на театралната сцена и пред камера. Той сподели някои от последните вълнуващи проекти, в които е поканен да работи като кастинг режисьор. Сред тях е и най-новият сериал по bTV "София вкъщи", продуциран от Кръстьо Ламбев - Concept Studio, режисьор Ясен Григоров. Кастингът за актьорския състав в сериала преминава през платформата smartcast.bg, а вълнуващите истории в него са представени от изцяло нови и свежи за родния телевизионен ефир лица, част от портфолиото на Smart Cast. 

Първият по рода си фестивал на пловдивските театрални школи "Гледай Ти" успя да създаде общо информационно пространство, което представи, популяризира и систематизира дейността на школите и улесни избора и достъпа до тях. Освен това фестивалът създаде общност за младежите, заети непрофесионално в театралната сфера, както и среда за обмен на идеи, опит, информация и възможности за бъдеща професионална реализация.

Фондация Ред Ноус и театър Хенд (съществуващ от 2010 г.) работи за популяризиране и развитие на традиционно и съвременно клоунадно, цирково театрално и улично изкуство. Развива и утвърждава театралната клоунада като характерен жанр. Намира се в град Пловдив на бул. "Руски" 18. Създава собствена оригинална продукция, гостуваща продукция и е дом на театрална школа "Червени носове".

  

Връзка към театър Хенд: https://www.facebook.com/handtheatre2/?locale=bg_BG