Премини към основното съдържание

Искра Милкова - за музиката, сцената и талантите в България

Завършва Национална музикална академия “Панчо Владигеров” в гр. София, специалност „Поп и джаз пеене” и Institute for Vocal Advancement (IVA) в САЩ. През последните 3 години е част от екипа на Modern Vocal Training Institute като регионален директор за България. 

Тя е Искра Милкова - певица, вокален педагог и основател на HighLight Singing Academy - мястото, в което се раждат таланти, певците получават професионална вокална подготовка, менторска подкрепа и сценично развитие. 

Искра Милкова (снимка)

Ето какво сподели Искра в интервю с екипа на кастинг платформата smartcast.bg:

Целият ми живот е свързан с музиката. Силната страст към пеенето ме тласна да изследвам различни вокални техники, класически и съвременни тенденции, методики и ползите на звука върху хората, тяхното здраве и емоции. Последните осем години от живота си споделям тази моя страст с екипа ми от великолепни вокални педагози. Прилагам всички най-нови и щадящи гласа методи върху моите ученици. Основната ми цел е да науча младите певци да владеят гласа си свободно, да се научат да въздействат с него, да се свързват с другите чрез музиката и да предават емоция и преживяване.

Кога откри изкуството и кой те насочи към него?

Изкуството ме е открило първо, още в утробата. От семейство на музиканти съм и моята майка е пяла по време на бременността си с мен. Закърмена съм с музиката (смее се).

Коя беше първата ти сценична изява?

На 6 години ме включиха в голям концерт на ДНА-Шумен, като част от програмата, заедно с групата, в която пееше майка ми. Изпълнихме песента “Люси” на Роси Кирилова и така за първи път се озовах на сцена.

Коя е най-подходящата възраст за развитие на таланта на едно дете, когато говорим за музика?

Когато говорим за овладяваме на музикален инструмент, обикновено е в ранна детска възраст, макар че при всеки инструмент е различно. При пеенето може да се започне и в по-напреднала възраст. Определящо е желанието и темпото, с което напредва певеца. А темпото зависи от положените усилия, постоянство и талант.

Може ли човек да започне да се занимава с музика, пеене или свирене на музикален инструмент в по-зряла възраст или това се прави само в ранна детска възраст?

Може. Разбира се. В практиката си имам много хора, които са започнали да се занимават в зряла възраст, които напредват с невиждана скорост, тъй като пеят с изгарящо желание, осъзнатост какво мечтаят и с искрена страст. Освен това музиката е езика на душата и за всеки е ценно да може да се изразява чрез нея. Тя повишава енергията ни, повдига настроението ни и дори лекува. Вярвам, че всеки човек трябва да пее, защото това е прекрасен начин да се свързваме с другите, да подобряваме здравето си и да се лекуваме.

Как разбра за кастинг платформата и защо избра да си част от артистите в нея?

Искра Милкова (снимка)

Обикновено не се присъединявам към кастинг агенции, първо защото не се занимавам с актинг, а и защото имам високи критерии за проектите, в които бих искала да се включвам. Кастинг платформата е различна. Там се дава възможност, освен професионални артисти, а и аматьори, да се включат в рекламни, филмови и други проекти. Освен това се осигурява директна връзка с клиента и не на последно място по важност, екипът съдейства в изготвянето на качествени рекламни материали на артиста и помага със съвети и препоръки.

Сподели как преминава един снимачен ден на артиста, когато е избран от кастинг за роля в тв реклама например и един снимачен ден като вокален педагог в музикален тв формат?

Двете роли са противоположни. Когато съм в ролята на артист, снимачният ден минава спокойно в грим, прическа, облекло, подготовка на сценарий, снимки по план определен от режисьора и неговия екип и единствената отговорност, която имам кaто изпълнител, е сведена до това да си свърша задачата, като актьор, добре.

Като вокален педагог в ТВ формат съм част от екипа, който взима решения. Участвам в предложенията и избора на песни, които се изпълняват, отговарям за вокалната подготовка на участниците, провеждането на индивидуални репетиции, вокалното представяне в постановъчните репетиции. Поемам отговорността да разгърна потенциала на певеца и да извадя наяве всичките му силни страни и то в най-кратки срокове. Изобщо динамиката и отговорностите са различни.

3 бързи съвета на професионалиста: Как да свалим напрежението и да овладеем стреса непосредствено преди кастинг, сценична изява или концерт:

1) Направете няколко дълбоки вдишвания  минутите преди да излезете на сцената. Това действа успокояващо на тялото, забавя сърдечния ритъм и е чудесна техники за намаляване на напрежението.

2) Избягвайте да бързате и да се шашкате в деня на изявата. За целта пригответе всичко, което ще ви бъде необходимо за събитието, още от предния ден.

3) Позволете си да се чувствате комфортно в своята кожа. Бъдете себе си, бъдете искрени, естествени и тогава ще разкриете, че това ви прави специални.

За много хора Искра Милкова е позната с участието си в музикалния тв формат "Х Фактор" като треньор (vocal coach) цели 4 сезона. Какво съветваш певците, които се обучават в Хайлайт на вокално майсторство и имат амбиция към голямата сцена, кога са готови за нея?

Искра Милкова (снимка)

Съветвам ги въпреки изкушенията, славата, предизвикателствата и критиката да се опитат да запазят  своя център, да останат верни на своите ценности, принципи и най-близки хора. Да продължат да се развиват и да запазят фокуса върху насладата от процеса и преживяванията от изпълненията си.

Какви качества трябва да притежава успешният артист?

Искра Милкова (снимка)

Успешният артист, свързан с музиката, трябва да притежава комплекс от професионални и лични качества. Освен умения, като вокална техника, сценично представяне, двигателна култура, артистът-изпълнител трябва да има силна персоналност и хармизма. Не на последно място обаче са и персоналните качества, тези които помагат да се запази равновесието и любовта на хората в дългосрочен план. Умения за работа в екип, комуникативност, лоялност, дипломация, емпатия, добросърдечност и положителна нагласа.

Искра Милкова и нейният син (снимка)

Какво те вдъхновява? 

Моят син Филип и моите ученици.

Твоето пожелание за финал:

Живейте в настоящия момент, правете всичко с любов, хранете ума си с добри мисли и раздавайте радост на околните.

Снимки: Маргарита Басарова

 

Полезни връзки:

Видео поредица "НА ЖИВО С ИСКРА":

КАК ДА РЕПЕТИРАМЕ ЕФЕКТИВНО У ДОМА?

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМ С ГЛАСА СИ?